Close
Norton Rose Fulbright Sydney

Activating the senses

Client
Norton Rose Fulbright
Address
Martin Place, Sydney
Status
Completed 2020
Area
10,000-square-metres
Photography

Inspired by the history of its central Sydney location at 60 Martin Place, the new workplace for law firm Norton Rose Fulbright offers a sensory journey of discovery, expertly connecting eight levels across 10,000-square-metres.

Norton Rose Fulbright is a prestigious law firm and its new workplace fit-out in the heart of Sydney sets an entirely new standard for what a law firm can be.

The brief was to create a memorable client and staff experience. This is achieved from the first moment of entering the space through a concierge-style arrival that truly considers every sensory element – smells, sounds, sights, touch, balance, movement and curiosity. “As clients arrive, they see a sweeping void and stair that looks down into a hospitality-driven space called The Assembly,” says senior interior designer Bonnie Hamilton. The dramatic stair invites both the team and clients to engage their senses in an honest and visceral way.

The Assembly enables the fostering of collaboration – to allow the team and clients to interact in a more informal way. The space appears as an activated social plaza, representing a true ‘civic heart’ of the project.

The Assembly space also helps in facilitating cross-pollination within the business. “Through the design we actively looked at ways to bring the team together to enable them to share knowledge,” explains Associate Nicole Coutts. The Assembly floor encourages the breakdown of barriers, allowing different teams to overlap with clients informally, blurring hospitality and workplace principles into one shared space. It successfully draws on hospitality influences with layered zoning and breakout spots that bring cross-disciplinary teams together for incidental collaboration.

The sweeping stair and the dynamic void that wraps The Assembly is a crucial design device to foster connection across the eight floors. The stair run and void sizes shift and change through the vertical stack, with large team meeting spaces and on-floor tea points positioned adjacent for greater visual connection between the smaller floor plates. The outcome resolves the challenge of giving up usable floor space while still integrating a busy stair.

“The main challenge for the stair was fire compartmentation. This was a driver for offsetting the voids as we could not have all voids aligned, and at certain designated levels the voids were then completely misaligned to allow for fire curtains to fall and seal the building in the invent of an emergency,” says Senior Associate Maurizio Toniolo.

Moving from the public to the private, client’s transition into meeting spaces that subtly shift in materiality to create an enveloping and reassuring feeling through the use of curtaining. Other materiality throughout the project combines quality and durability. The colour palette is directly inspired from the varied brickwork of Sydney featuring rich earth tones, while the repetition of curving shapes are a reference to the traditional forms of historic Sydney.

On the work floors, innovative thinking comes to the fore. This project rejects the traditional workplace models of open plan, instead balancing a hybrid, flexible solution. The design team describes it as ‘partial open plan’, featuring work spaces alongside small scale groupings of no more than 12.

“The planning explores the notion of offering smaller human scaled pockets of premium seating along the window,” explains Nicole. These quieter pods are set along the periphery, reducing distractions while maintaining sight lines for connection. The result is a finely balanced play between focus and collaboration.

Adding to the longevity of the project the work floors are defined by highly flexible, modular arrangements. This approach ensures adaptability to changing business and market needs. The design of Norton Rose Fulbright Sydney tactically considers how the business can transition its workforce into a more flexible environment. To bolster this, intuitive technology has been integrated alongside enclosed spaces that enable the team to connect virtually across the globe, as well as with clients. As such, there was a strong focus on sound absorbing materiality and lighting solutions, designed to handle high quality video conferencing.

Through consideration for the emotional journey of the client, as well as how to foster collaboration, Norton Rose Fulbright Sydney captures the senses and allows for cross-pollination.

Close

Sign up for our monthly dispatch for insightful thinking on architecture and design.

Close

Sign in to our client portal to access your latest documents, track project status and engage with your design journey.